Světová čokoláda
Nepřihlášený zákazník
V KOŠÍKU MÁTE
0
0 ks zboží za 0 Kč
Do košíku bylo vloženo: , ks

./znacky/stredni/8.jpg


 

Domori - Mistr čokolády

Odlišnost vede k výjimečnosti a výjimečnost rodí jedinečnost. Čokoláda Domori toto motto dokonale naplňuje.

Pro značku Domori je kvalita základních surovin pro výrobu čokolády naprosto nejdůležitější. Zpracovává jen to nejcennější aromatické kakao známé také jako jemné nebo výběrové. To tvoří pouze 10% celosvětové produkce a zahrnuje kakaovníky druhu Criollo, Trinitario a Arriba Nacional. Zbývajících 90%, skupina Forastero se za kakao výběrové nepovažuje.

Bezpochyby nejvzácnější odrůda kakaa je Criollo. Každoroční úroda, jejíž čistota převyšuje 90%, reprezentuje méně než tisícinu celosvětové sklizně (0,001%). Jeho pěstování je sice náročné, odrůda není tak odolná vůči chorobám, ale na druhou stranu je obdařena mimořádnými aromatickými a chuťovými vlastnostmi. Kakao Trinitario představuje okolo 8%  světové sklizně. Vzniklo křížením Criolla a Forastera na ostrově Trinidad a kombinuje aromatické kvality první odrůdy s vysokou úrodou druhé. Dnes se převážně pěstuje na Karibských ostrovech.
Kakaovník Arriba Nacional roste pouze v Ekvádoru a představuje přibližně 2% světové sklizně.

Domov kakaa Criollo
Domori má vlastní plantáže ve Venezuele a specializuje se na pěstování kakaovníku Criollo – ušlechtilé a nejvíce ceněné odrůdy. Zakladatel firmy se sám zasloužil o záchranu tohoto výjimečného genofondu, kterému hrozilo vyhynutí. V roce 1994 zřídil na Haciendě San José ve venezuelské Parii centrum, odkud kontroluje veškeré pěstování, sklizeň a zpracování kakaových bobů. Paria je jakousi svatyní pro kakao Criollo, je domovem mangovníků, papájovníků, banánovníků a palem a díky této biodiverzitě získává Criollo chuť nepostradatelnou pro tu nejlepší čokoládu.

Kakao absolutní čistoty z palety Criollo patří mezi albínské odrůdy a jeho kakaový bob má netradiční bílou barvu. Jelikož postrádá třísloviny, vyniká naprosto nezaměnitelnou chutí – zaoblenou, sametově jemnou a hebkou, bez kyselých a trpkých tónů. Můžete v něm objevovat tóny medu, dozrávajících fíků, mléčné pěny či sušeného ovoce. Domori jako první na světě vyrobila 100% čistou čokoládu výhradně z kakaových bobů Criollo.

 

Ochutnávání všemi smysly
Stejně jako ochutnávání a hodnocení nejlepšího vína nebo kávy, tak i čokoláda Domori (pouze kakaová hmota a cukr) vyžaduje zapojení všech smyslů. Jen tak dokážeme ocenit  bohatost chutí ve všech jejich odstínech.

Aroma
Vnímání aroma je důležité při čichovém hodnocení všech příjemných vonných látek. V případě kakaa však nejde jen o vůni, ale především o to, co cítíme v ústech, když kakao ochutnáváme. U výběrového kakaa můžeme cítit aroma květin, aromatických bylin, koření, dřeva, kávy, smetany, tabáku, zralého či sušeného ovoce, citrusů, medu nebo karamelu. Hodnotí se zejména intenzita aroma, bohatost jeho tónů a také je důležité, jak dlouho aroma cítíme v ústech.

Chuť
Pro správnou chuť kakaa je nepostradatelná jemnost, hořkost, ne však převládající, a přiměřená kyselost.

Dotek
Jemnost kakaa je nejen nutnou kvalitou chuti, ale je žádoucí i po stránce dotykové. Čokoláda by se měla lehce rozpouštět v ústech, jako ten nejjemnější krém (kulatost) a neměli bychom cítit žádné pevné části.

Ve snaze o dokonalost nepoužívá Domori sojový lecitin, vanilku ani kakaové máslo. Znovu vzkřísila jednoduchý a prastarý recept na výrobu čokolády sestávající pouze z kakaové hmoty a třtinového cukru.

Rychlý kontakt
Světová čokoláda
HEALTH LINK s. r. o.,
Holická 1173/49a, Olomouc
tel.: 585 207 095
http://www.svetovacokolada.cz/
info@svetovacokolada.cz